Skip to content

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suomessa infraa rakennetaan, korjataan ja hoidetaan vuosittain lähes yhdeksällä miljardilla eurolla ja alalla työskentelee 45 000 ammattilaista. Uratarinoissa esitellään työntekijöitä ja alan monipuolisuutta. 

Reijo Karppinen, Rakennuskonealan Näyttely-yhdistyksen puheenjohtaja

 
Rakennuskonealan Näyttely-yhdistyksen puheenjohtaja Reijo Karppinen kehottaa nuoria ja ammatinvaihtajia kuuntelemaan sydämen ääntä ja valitsemaan alan, joka oikeasti kiinnostaa. Hän itse on kasvanut maatilalla Itä-Suomessa ja ollut aina kiinnostunut koneiden osien purkamisesta, autoista ja traktoreista. Kaikki alkoi Tunturi-mopon moottorin purkamisesta ja sen takaisin kokoamisesta. Jokainen osa löysi paikkansa.

Karppinen kouluttautui autonasentajaksi ja -insinööriksi, nykyään hän on Dynaset Oy:n pääjohtaja. Karppinen uskoo alan tulevaisuuteen: ”Ajoneuvoissa ja liikkuvissa koneissa on aikansa kehittynein ja kilpailukykyisin tekniikka käytössä ja siten konealalla on saanut elää aallon harjalla ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Liikkuvia koneita voi itse ajaa, tutustua tekniikkaan, korjata ja suunnitella olemalla itse vahvasti mukana oman mielenkiinnon mukaan. Liikkuvien koneiden merkitys kehityksen edistäjänä jatkuu varmasti ja siten toimialan näkymät ovat intohimoiset myös tulevaisuuteen.”

Liikkuvien koneiden alassa on parasta rennot ihmiset, joiden kanssa on helppoa ja kitkatonta tehdä työtä. Mukavaa samanhenkistä vauhdikasta tekemistä, kuten nopeat ja tehokkaat koneetkin. ”Kuuntele sydäntäsi ja mieti, millä toimialalla aidosti viihdyt. Yleensä se lapsuuden intohimo on se paras suunta omalle alalle ja sitä kannattaa vahvistaa eikä antaa rahan tai muotitrendien vaikuttaa.

Työ vie kolmannen osan  aikuisen elämästä ja siksi töitä kannattaa tehdä oman intohimon suuntaan. Näin  pääsee mukaan toimialakulttuuriin, jossa viihtyy. Toimialakulttuuri onkin kansallisia kulttuureja merkittävämpi, koska konekuskit, suunnittelijat, korjaajat ja kauppiaat ovat samalla toimialalla hyvin samankaltaisia ympäri maailmaa. Liikkuvien koneiden toimialla tehdään heti, eikä jahkata. Itse viihdyn tällä vauhdikkaalla alalla. Laaja tekniikan kirjo tarjoaa erittäin monipuolista tekemistä sekä käsille että päälle,” vinkkaa Karppinen alasta kiinnostuneille.